Algemene Informatie GGD
Voorzorg & nazorg permante make up. | Belangrijk goed door lezen!
Informatie over de risico’s van tatoeages en permanente make-up (PMU) Het aanbrengen van tatoeages en permanente make-up (PMU) brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder of PMU-behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage of PMU wilt laten zetten een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de eisen uit de Europese norm (NEN-EN 17169) en de toelichting op de norm.
Laat geen tatoeage of PMU aanbrengen:
• op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;
• op een litteken dat minder dan een jaar oud is;
• op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd of waar PMU is gezet;
• op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage of PMU is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is;
• op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;
• als je onder invloed bent van alcohol of drugs;
• als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage of PMU te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:
• diabetes;
• hemofilie;
• chronische huidziekte;
• allergie voor tatoeagematerialen of -inkt;
• immuunstoornis;
• hart- en vaatafwijkingen.
Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica? En wil je toch een tatoeage of PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.
Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.
Het zetten van de tatoeage of permanente make-up (PMU)
Omdat er tijdens het tatoeëren of het zetten van PMU een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage of PMU gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:
• de huid voor het tatoeëren of het zetten van PMU wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje;
• de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt; de naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;
• tijdens het tatoeëren of het zetten van PMU schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;
• de tatoeëerder of behandelaar tijdens het zetten van de tatoeage of PMU handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, de pigmenteerpen, een tissue of je huid;
• de tatoeage of de PMU na afloop wordt verzorgd en afgedekt.
Nazorg
Een nieuwe tatoeage of PMU is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage of PMU leiden. Als je de tatoeage of PMU goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is. De tatoeëerder of behandelaar geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van tatoeages of PMU. Lees dit goed door.
Nazorginstructie permanente make-up
Was uw handen alvorens een wond te verzorgen met unicura zeep paars
1. Verwijder het niet-klevende verband, de kunststoffolie of het gaasje.
2. Was de tatoeage voorzichtig, alleen met schone handen, koud of lauw water en een hypoallergene milde zeep.
3. Spoel zeep grondig af. Dep de tatoeage droog met een schone handdoek of papieren handdoek, of laat de tatoeage aan de lucht drogen. Niet droog vegen of wrijven.
4. Breng een dun laagje hypoallergene nazorgzalf aan.
5. Dek de tatoeage opnieuw af met een nieuw(e) niet-klevend verband of kunststoffolie.
6. Herhaal stap 1) t/m 5) twee- of driemaal per dag gedurende (2 of 3) dagen. Er ontstaat een zachte, soepele korst die de tatoeage afdekt.
7. Blijf na drie dagen de tatoeage vettig houden met een hypoallergene nazorgzalf totdat de korst volledig is verdwenen. Dek de tatoeage niet opnieuw af.
8. Wanneer de korst volledig is verdwenen, behoort er gedurende (2 tot 3) weken een aantal malen per dag een parfumvrije vochtinbrengende lotion aan te brengen om te voorkomen dat de tatoeage droog wordt.
Tijdens de herstelperiode te vermijden activiteiten:
* Vermijd het nemen van een bad, zwemmen en saunagebruik totdat de tatoeage volledig is genezen. Douchen is aanvaardbaar, overeenkomstig het advies van de tatoeëerder.
* Vermijd gedurende ten minste twee maanden blootstelling aan de zon en kunstmatig zonnen (zonnebank) om zo het risico van abnormale pigmentatie te voorkomen. Als blootstelling aan de zon niet kan worden vermeden, kunnen er zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor worden gebruikt, maar dan alleen op een volledig genezen tatoeage. De bescherming die zij bieden is echter beperkt. Een nog niet volledig genezen tatoeage behoort niet te worden blootgesteld aan direct zonlicht en behoort, indien blootstelling niet kan worden vermeden, te worden afgedekt. Zonnebrandmiddelen behoren alleen te worden gebruikt op volledig genezen tatoeages.
* De kleding die tijdens de herstelperiode wordt gedragen en in contact komt met een pas gezette tatoeage, moet schoon zijn.
* Verwijder geen korstjes of losse huid tijdens de herstelperiode en vermijd krabben.
* Huiddesinfectiemiddelen (antiseptisch) kunnen het genezingsproces verstoren. Antibiotica kunnen ertoe leiden dat bacteriën resistent worden voor antibiotica en kunnen tot allergieën leiden. Gebruik deze niet zonder medisch advies.
Normale tekenen
* Vochtafscheiding (van heldere of roze vloeistof vermengd met tatoeage-inkt) is een normaal verschijnsel gedurende de eerste dagen. Bij overmatige afscheiding raakt het verband verzadigd en gaat het lekken. In deze situatie wordt geadviseerd het verband vaker te vervangen.
* Roodheid binnen het getatoeëerde gebied.
* Een lichte zwelling is de eerste uren tot dagen normaal, maar behoort elke dag minder te worden.
* Binnen de eerste 12 h na het tatoeëren kunnen zich koorts of koude rillingen voordoen; als dit aanhoudt of ernstig wordt, behoort het te worden gezien als een teken van infectie en is onmiddellijk medische hulp nodig.
Tekenen van infectie
* toenemende vochtafscheiding;
* afscheiding van geelachtige of groene plakkerige vloeistof;
* een onaangename geur;
* toenemende pijnlijke roodheid die zich rond de getatoeëerde plek verspreidt;
* toenemend kloppen en branden in en rond de getatoeëerde plek;
* immobiliteit of problemen bij het bewegen van een ledemaat, vinger, teen of ander lichaamsdeel;
* rode lijnen die zich over de huid verspreiden; bijvoorbeeld rode lijnen die vanaf een recente tatoeage op de pols of hand lopen en doorlopen over de onderarm en naar de bovenarm. Dit kan verband houden met bloedvergiftiging. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen;
* hoge koorts of aanhoudende koorts en griepachtige verschijnselen zijn tekenen van ernstige infectie. Indien dit wordt geconstateerd, behoort er onmiddellijke medische hulp te worden ingeroepen.
Hoe te handelen bij een infectie?
Raadpleeg uw arts of een lokale gezondheidsprofessional. De tatoeëerder behoort ook op de hoogte te worden gesteld.
Tevens verzoeken wij u onderstaand toestemmingsformulier ingevuld en geprint mee te nemen naar uw afspraak.